Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2017 10:01 - реплика
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1244 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


„Бих разменил всичките си технологии за един следобед със Сократ.", казва Стив Джобс.


И така, можем да заключим, че “Иронията на Сократ е повече от начин на беседване, дружеска шеговитост, под нея не се разбира онова чисто отрицание, онова отрицателно отнасяне – тя не е подигравателен смях, нито пък е лицемерието, че той се шегува с идеята. “Неговата (на Сократ) трагична ирония е противоположността на субективното му рефлектиране към съществуващата нравственост – тя не е самосъзнание, че той стои над тази нравственост, а непринудената цел е да доведе до истинското добро, до общата идея” (с. 63).

Майевтика


Особености  на Сократовя метод

 

Сократ е разговарял с всички, без значение социалната, професионалната и териториалната им принадлежност. Той разговарял с тях без да си позволява дързости, без да иска да поучава другите, зачитайки и почитайки правото на свобода на събеседниците си. Към това събеседване спада философстването на Сокарт и Сократовият метод, който в същността си е диалектически, дори Хегел го нарича не метод, а начин на мислене. Хегел извежда две особености на сократическото събеседване, “а) (то) подтиквало всекиго към размисъл върху неговите задължения по някакъв повод, който възниквал от само себе си или който Сократ сам си създавал, като отивал  в работилниците на шивачи и обущари и се впускал в беседа с тях”(с. 58). Тези разговори били свързани с интереси, възпитание, знание, т.е. не са били с точно определена цел, а според случая; б) от определения случай водил своите събеседници към мисленето на общото, т.е. “събуждал у всеки собствено мислене, убеждението и съзнанието за онова, което е определението справедливо – за общото, за истинното, красивото, което е валидно във и за себе си” (с. 58). Сократ постигал това чрез своя метод.

Следователно Сократ развивал такива гледища, които били противоположни на онова, което съзнанието имало отначало; и така непосредствения резултат от това било забъркването на съзнанието в себе си, така че то изпадало в затруднение. Главната тенденция на Сократовото събеседване е да предизвика затруднение. С това той иска да разбуди разбиране, засрамване, съзнание, че онова, което смятаме за истинно, все още не е истинното; то се колебае и преминава в противоположното” ( с. 65-66). От казаното следва, че чрез подобно объркване Сократ цели да провокира нуждата от едно по-сериозно усилие за достигане до цялостно познание. Процесът на объркване е онагледен чрез диалога “Менон”.

 

Много от диалозите завършват с объркването на събеседниците и по отношение на резултата те остават незадоволителни. Такива са диалозите “Лизий” където се разисква въпроса “кое създава любов и приятелство между хората?”, както и “Държавата” където се разисква проблемът за справедливото. Чрез този похват на объркването, се стига до размишление, което всъщност, е главната цел на Сократ. Според Хегел тази чисто отрицателна страна на събеседването е главното, тъй като: “Философията изобщо трябва да започне с объркване и тя сама си го създава; трябва да се съмняваме във всичко, трябва да се откажем от всички предпоставки, за да ги получим отново като породени от понятието” ( с. 67).
 

Публикувано в:

Литературен вестник, 2010/брой 39 (24-30.11.2010)

К У Л Т У Р Н И   И З С Л Е Д В А Н И Я

Линк

 



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. troina - www.tolerantnost.org/хегелиански-поглед-върху-сократичес/
12.12.2017 10:06
знаете, аз съм ИТ параблогер...
затова го..поствам..
никакви.. компоти.. не могат да заместят вашите глави..
нито..моята..
тъй ли е ,бат ГогоСтар?
цитирай
2. milady - благодаря на mt46..
12.12.2017 10:08
за чудесната идея..
както обикновено, си актуален,маринче..
хубаво настроение,Френд, и весели празници..
цитирай
3. ladylady - eто Го, Супер ГоГо Стар се събудил:))) и пак, комент УНИКАТ!!
12.12.2017 11:13
26. starforlife - На коя софистика бре, Ю?
11:08
Ти си необразована. С ограничен речников запас и ниска езикова култура.
Това, както и куп други празнини в културата ти, те превръща в събеседник, с когото човек може само да си изгуби времето.
цитирай
4. ladylady - ехх, жоре, ако бе възможно..
12.12.2017 20:09
да осъдиш мен,
и половината ,които не те признават
за ..нормален..
сигурно,щеще да спреш да обикаляш...световните онлайн форуми,
най-после да се позамогнеш, и намериш човешки живот,и..покой..
дано,Дядо Мраз разбира поне..бейсик...
пожелавам ти всичко това най-безкористно..
жалкоо, нищо не чух по гл.Тема..
за която се бием 5г.с теб..
Трансхуманизъм с-у Хуманизъм..
моля ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 726218
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031