Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 14:41 - Какво не достига на българското кино все още, за да достигне световен успех?
Автор: bgcino Категория: Изкуство   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2015 14:42


Най-вероятно, всички вие дружно сте отговорили еднозначно: „Пари!”. На пръв поглед това е напълно логичният отговор на въпроса какво толкова не му достига на родното кино, за да достигне световен успех или поне да се доближи до него. Но хората, които са казали, че не всичко е пари, определено, имат право. Със сигурност, при тях проблемът е бил другаде и със сигурност, проблемът на българското кино не се състои единствено и само от липсата на достатъчно средства, за да се реализират гениалните идеи, които толкова много творци от тази сфера имат у нас…Къде точно се корени основната пречка? И може ли тя да бъде изкоренена изобщо някога или някой? Решихме да поразсъждаваме над този въпрос – съвсем накратко, непретенциозно и неангажиращо ви с никакви лични наши мнения, а просто, за да ви подтикнем и вие да се замислите…Може би, отговорите са някъде там – в нас, у зрителя, в същината на това малкия зрител да реши да седне пред големия екран и да предпочете българско заглавие пред супер екшън от Холивуд! Дали или нали…?

image

И все пак, няма никакъв спор, че средствата изиграват съществена роля не само в развитието на кино индустрията в България, но и на един-единствен филм. Може би, само родните режисьори и сценаристи у нас си дават реална сметка за това каква всъщност е крайната сметка на един проект. Ние не го разбираме. Ние чакаме. Седнали пред телевизорите си, натискайки копчетата на дистанционното – съвсем безразборно – и съвсем умишлено нетърсещи български филм. Ще кажете – че какво да му търсим? Той, обикновено, е нискобюджетен и без идея. Ще се съгласим с първото – но не напълно – и изцяло ще се противопоставим на първото. Ако няма пари, то идеи и изобилие от интересни сюжети поне все още в родната кино индустрия. Някои от българските имена в сферата твърдят, че докато не се създаде фонд за българското кино, то няма почва. Такава инициатива, между другото, със сигурност, би помогнала. Но ще разрешат ли проблема тези пари? Всъщност парите разрешават ли проблема или го правят само малко по-добре изглеждащ?

Дори да прозвучи наивно, а за някои от вас и грубо, смятаме, че освен солидни средства, които да се вложат в модерна техника и ресурси за създаване на наистина качествено и стойностно кино, липсва и публика. Вие как смятате? Убедени ли сте, че българинът обича българското кино, като задавайки този въпрос, забравете за Войната на таралежите и Козият рог, пред които просто няма как да заличим своето умиление. Ние сме патриоти, обичаме родното, но сякаш го обичаме само когато е вече минало. Някак си забравяме за сегашното, забравяме да подкрепим кино проектите, които се случват тук и сега. Ще ви дадем реален пример – статистиката сочи, че днес кино салоните са двойно по-празни, когато се прожектира български филм, отколкото когато излиза премиерата на нов епизод от поредицата за Хобитите…Не искаме да сравняваме Хобит с който и да е бил български филм. Просто даваме пример – а той отразява действителността….

И още нещо – когато става въпрос за световен успех, някой трябва да поработи за него. Нали се сещате, че актьорите са си актьори, а сценаристите – сценаристи. Те разбират перфектно от работата си, но не са длъжни да имат познания в рекламата. А някой трябва да рекламира българското кино. Само така ще го изпрати в света – реалният, големият, истинският и динамичен свят на глобалната кино индустрия. Защото честно да ви кажем, публиката е що-годе еднаква навсякъде, а когато тя е отегчена, започва да изисква нещо ново. И истината е, че в Холивуд, а дори и в сферата на европейското кино, повторенията и еднотипните сюжети започват да стават в много. И различното и неповторимото на родното кино, безспорно, ще би отговорило на очакванията на тази аудитория…
И както отдавна попита легендата на българското кино – Тодор Колев – „Как ще ги стигнем?”, ние се питаме същото, но с надеждата, че ако не скоро, то поне някога ще успеем!
А Вие как мислите – какво още не достига на родната кино индустрия, за да се изстреля на световно ниво?

Автор: Виктория Дичева
Статията също можете да прочетете и във bgcino.com.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgcino
Категория: Изкуство
Прочетен: 26228
Постинги: 15
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930